Harvaturva ja MANE: 2G ja 3G yhteyksien purkaminen vaikuttaa kansalaisten turvallisuuteen – tilanne on korjattava
Kattavat vaikutustenarvioinnit on tehtävä kiireellisesti ja ratkaisuja on haettava 2G- ja 3G-verkkojen purkamisesta aiheutuviin ja turvallisuuteen vaikuttaviin ongelmiin. Useimmat turvallisuuteen, autojen ja talojen ohjauksiin liittyvät järjestelmät sekä maatalouden tuotantojärjestelmät ovat vaarassa pudota pelistä ilman 2G- ja 3G-verkkoja. Itä-Suomessa 3G-verkon alasajo on vaikuttanut heikentävästi myös ihmisten normaaleihin yhteydenottoihin, vaikuttaen suoraan arjen turvaan.
Harvaan asuttujen alueiden turvallisuusverkosto (jäljempänä harvaturva) ja maaseutupolitiikan neuvosto (jäljempänä MANE) nostavat yhteisessä kannanotossaan esille teleoperaattoreiden 2G- ja 3G-verkkojen purkamisesta aiheutuvia ongelmia. Huoli on suuri sekä 2G- ja 3G-verkkojen purkamisesta että valokuituun nojautuvien 4G- ja 5G-mobiiliyhteyksien kuuluvuudesta.
Nykyisillä 2G- ja 3G-verkkoihin perustuvilla eCall-järjestelmillä varustettuja autoja voidaan ensirekisteröidä vuoden 2026 loppuun saakka. Hallitus päätti 2G-verkkotoimilupien muuttamisesta 7.12.2023. Teleyritykset ovat velvoitettuja ylläpitämään 2G-teknologiaa vuoden 2029 loppuun saakka. Jos pakolliset eCall-järjestelmät jouduttaisiin käytössä olevissa autoissa päivittämään, koituu tästä auton omistajille kustannuksia. Operaattorit ovat ilmoittaneet 3G-verkkojen purkamisesta tavoitteena parantaa yhteyksien toimivuutta. Monet maaseutualueet ja niiden asukkaat uhkaavat jäädä katvealueeseen, ellei 4G:n kuuluvuutta ja valokuituverkkojen saatavuutta lisätä.
Harvaturva ja MANE suosittelevat, että asetuksella säädetty tarkoituksenmukaisen internetyhteyden vähimmäisnopeus tarkistetaan ja nostetaan vähintään 10 Mbit/s:iin. Lisäksi patistetaan mobiilioperaattorit itse päivittämään ohjeensa siitä, että liittymän tulee toimia vähintään yhdessä pisteessä kotona tai yrityksen toimipaikassa niin, että se vastaa nykypäivän digitalista yhteiskuntaa.
MANE ja harvaturvaverkosto kannustavat kaikkia asianomaisia olemaan yhteydessä Traficomiin ja maaseutualueiden järjestöjä ja kuntia jakamaan tietoa yhteydenottomahdollisuuksista. Kansalaiset voivat olla yhteydessä Traficomiin osoitteessa https://www.traficom.fi/fi/yhteydenottolomake-en-saa-liittymaa.
Lisätietoa:
Yhteinen kannanotto on luettavissa maaseutupolitiikan nettisivuilta.
Harvaturvaverkosto: Jari Lepistö, pelastusylitarkastaja, sisäministeriö, p. 0295 48 8218, etunimi.sukunimi@gov.fi
Maaseutupolitiikan neuvosto: Antonia Husberg, pääsihteeri, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2033, etunimi.sukunimi@gov.fi
Taustatietoa: Harvaan asuttuja alueita on Suomen pinta-alasta noin 68 prosenttia ja niillä asuu vakituisesti noin 5 prosenttia suomalaisista. Väestön monipaikkaisuus (osa-aika ja vapaa-ajan asumisen sekä matkailu) muuttavat tätä asetelmaa siten, että sesonkiaikoina väkeä voi useimmissa paikoissa olla moninkertaisesti vakituiseen asutukseen verrattuna, mikä vaikuttaa myös mobiiliyhteykisen kuomittavuuteen. Harvaan asuttuihin alueisiin kuuluvat myös maaseutumaiset saaristoalueet.