Maaseudun monipuoliset mahdollisuudet: Idearetket avasivat Maaseutuparlamentin innostavissa tunnelmissa

Uutiset
Nurmeksessa on vihreän teollisuuden alue. Uusiutuvan energian laitoksia on suunnitteilla niin puupohjaiseen biometanolin tuotantoon kuin biokaasulaitokseen. Raakapuuta pystytään varastoimaan alueelle 300 000 kuutiota.

Maaseutuparlamentti 2024 käynnistyi tänään inspiroivilla idearetkillä, jotka johdattivat osallistujat Pielisen Karjalan maaseudun sydämeen. Retkillä tutustuttiin alueen innovatiivisiin energiaratkaisuihin, yrittäjyyteen ja luontomatkailun kohteisiin sekä kyläyhteisöjen kehityshankkeisiin. Osallistujat saivat käytännön esimerkkejä siitä, kuinka paikalliset yhdistykset ja yrittäjät luovat kestäviä ratkaisuja ja vahvistavat alueensa elinvoimaisuutta. Retket raottivat maaseudun monipuolisia mahdollisuuksia sekä esittelivät tuoreita ideoita tulevaisuuden rakentamiseen.

Kestävä, yhteisöllinen maaseutu elinvoiman lähteenä

Idearetkillä nousi vahvasti esiin ajatus maaseudusta aitona vaihtoehtona elämiselle. Vaikka maaseutu kohtaa haasteita, kuten väestön vähenemistä ja palvelujen heikkenemistä, Pielisen Karjalan kylät ovat onnistuneet löytämään uusia tapoja elinvoimaisuuden ylläpitämiseen. Muun yritystoiminnan ohella Karjalassa näkyy vahvana maatalous, ja muutamilla retkillä päästiin tutustumaan maatilojen toimintaan. Esimerkiksi Pasolan maitotilalla tehdään ilmastovastuullisia toimia – muun muassa rehun hiiliviljely on arkipäivää ja viljelyssä käytetään kivennäistä, joka vähentää 30 % nautojen röyhtäilyä ja täten ilmastopäästöjä. Maaseuturahoitus on auttanut vauhdittamaan paikallista yritystoimintaa, ja kyläyhteisöt houkuttelevat uusia asukkaita omaperäisyydellään.

Ylä-Savon ammattiopiston robottinavetta.

Naisyrittäjyys puolestaan tuo mukanaan omat ainutlaatuiset näkökulmansa ja vahvuutensa. Yhdellä retkellä päästiin tutustumaan Idän kehräämöon ja Äksyihin Ämmiin, joiden kaltaiset yritykset osoittivat, ettei sukupuolella ole esteitä menestyksekkäälle yrittäjyydelle. "Suomen lammas ja Kainuun harmas ovat pehmeintä villaa", kerrottiin Idän kehräämöllä. Vaikka merinovillan läpileikkaus on hieman ohuempi kuin kotimaisten lajien, eettiset kysymykset ovat haasteellisia merinolampaiden osalta. Molemmat yritykset ovat saaneet rahoitusta maaseuturahastosta.

Idän kehräämö.

EU:n maaseuturahoituksen yritysryhmähankkeella voidaan tukea yritysten mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla. Idearetkillä tutustuttiin nurmeslaisiin yrityksiin, joista esimerkiksi erä- ja retkeilyvarustevalmistaja Sasta on saanut maaseuturahoituksen kautta tukea kansainvälistymiseen.

Kolin seudun eri yhdistysten omistama Ahmovaaran monikäyttötalo tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia harrastamiseen ja kokoontumisiin usean kunnan väelle. Piha-alueelle rakennetaan ulkoilualueita, ja talo on saanut EU:n maaseuturahoitusta Leaderin kautta. Ahmovaaran monikäyttötalon tapauksessa maaseuturahaston rahallisen avustuksen lisäksi myös maaseutualueille tyypillinen yhteisöllisyys korostuu – talkootunteja taloa rakentaessa tehtiin 10 000!

Aktiivisen kylätoiminnan ansiosta n. 200:n asukkaan Vuonislahden kylään kokoontuu ympäri vuoden moninkertaisesti kylän asukasluvun verran vierailijoita.

Yksi maaseutualueiden vahvuuksista piilee yhteisöllisyydessä. Yhteisöllisyyden merkitys korostui useilla idearetkillä. Yhdellä idearetkistä vierailtiin Vuonislahden kylässä, jossa järjestetään aktiivisen kylätoiminnan myötä ympäri vuoden erilaisia tapahtumia – muun muassa muikkumarkkinat, kekri, uudenvuoden ilotulet, talvitapahtumia ja kesätori. Vuonislahteen on junayhteys, ja lisäksi Vuonislahdesta pääsee Kolille kesäisin laivalla ja talvisin jäätilanteen salliessa jäätietä.

Karjalan kulttuuriseikkailut

Ylä-Karjala tarjoilee monipuolisia kulttuurikohteita muun muassa taiteen, luonnon ja tapahtumien muodossa. Vuonislahden kylässä toimivat Martat, urheiluseura, karavaanialue sekä kyläseura – jotka osiltaan ylläpitävät kulttuuripalveluita. Kylään valmistui vuonna 2023 kesäteatteri, Vuonis-Kukkuteatteri, joka rakennettiin pääosin talkoilla ja Leader-rahoituksen tuella.

Kolille suuntautuvalla retkellä osallistujat pääsivät ihastelemaan Kolin Veistospuistossa taiteilijan Lasse Martikaisen veistoksia sekä vierailemaan Luontokeskus Ukossa. Veistospuisto on saanut EU:n maaseuturahoitusta Leader-ryhmän kautta. Tiesitkö että: Kolin Pielisen puolen graniitti on Euroopan vanhinta ja maailman toiseksi vanhinta heti Australian jälkeen!

Yksi Kolin Veistopuiston teoksista on kruunattu sekä yleisön suosikiksi että voittanut koneveiston Suomen mestaruuden (ei kuvassa).

Idearetket toivat esille Pielisen Karjalan monimuotoisuuden ja tarjoilivat käytännön esimerkkejä siitä, kuinka maaseutu voi olla kestävän kehityksen ja innovaatioiden veturi. Retkillä syntyneet keskustelut ja uudet oivallukset virittivät osallistujia tulevien päivien Maaseutuparlamentin työpajoihin, joissa maaseudun tulevaisuuden suuntaa rakennetaan yhdessä.

Virtuaalinen ohjelma löytyy täältä. Maaseutuparlamentin ohjelmaa voi osittain seurata striimin kautta Yle Areenan Suorat -kanavalta.