Nuoret yrittäjät tarvitsevat arvostusta, yhteiskunnan tukea ja mahdollisuuksia lisäkouluttautumiseen
Kangasniemeläinen kuljetusyrittäjä Topi Tulla, 28, ja porvoolainen kyläkauppayrittäjä Erika Englund, 36, kertoivat omasta polustaan yrittäjyyteen Nuorten polut yrittäjyyteen -miniseminaarissa 4.3. Helsingissä.
Nuoria yrittäjiä voi tukea monin tavoin, mutta tärkeintä on antaa uusille toimijoille ja yritysideoille mahdollisuus, tiivisti kyläkauppayrittäjä Englund.
Yrittäjäperheiden kasvatteja
Kumpikin yrittäjistä totesi tulevansa yrittäjäperheistä ja pohtineensa yrittäjäksi lähtemistä jo varhain. Tullalle suurin kysymys olikin se, seuraisiko hän isoisänsä jalanjälkiä ja ryhtyisi perunanviljelijäksi, vai toimisiko kuljetusautojen saralla korjaushommissa. Lopulta kuljetusalan perheyrityksessä tehty oppisopimus kypsytti ajatusta oman yrityksen perustamisesta.
”Eräs autoilija oli paikkakunnalla lopettamassa, joten ostin hänen irtaimistonsa. Kantapään kautta piti kuitenkin oppia, että asiakkaat piti vielä sen jälkeen haalia itse.”
Nykyään Tullan toimialaan kuuluvat kuljetuspalvelut, nosturityöt sekä hinauspalvelu. Tulla palkittiin vuoden 2019 Kangasniemen nuorena yrittäjänä.
Yrityksen kanssa kasvanut aikuiseksi
Englundille yrittäjyys taas lähti mahdollisuudesta jatkaa 90-vuotiaan kyläkaupan toimintaa Porvoon saaristossa. Kaupan lisäksi Englundin pyörittää Pellingissä jäätelökioskia, majoitustoimintaa ja uusimpana aluevaltauksena Island Riddles –teemaretkitoimintaa.
”Vaikka minut laskettaisiin yhä jollain määritelmällä nuoreksi yrittäjäksi, olen toiminut yrittäjänä jo yksitoista vuotta. Yrityksen kanssa on tullut kasvettua aikuiseksi. Kokemani haasteet ovat kuitenkin mielestäni ajankohtaisia myös tämän päivän aloitteleville yrittäjille.”
Monipuolinen tuki on tärkeää
Tullan mielestä yrittäjän tärkein työkalu on laskutaito. Perusosaamisen lisäksi apua toi muun muassa kirjanpitokurssi, jolle osallistuminen oli mahdollista ELY-keskukselta saadulla yrityksen perustamistuella. Sen avulla Tulla pääsi myös lisäkouluttautumaan erikoiskuljetuksien saralla.
Englund taas peräänkuuluttaa yhteiskunnan kokonaisvaltaista tukemista varsinkin maaseudulla.
”Yritystoimintaa syntyy mikäli peruspalvelut, eli muun muassa koulu, varhaiskasvatus ja terveyskeskus, löytyvät. Myös uusia yritysideoita voisi tukea poikkeuslupien kanssa esimerkiksi kokeilujen verran – tällä hetkellä moni hyvä idea menee hukkaan liian tiukkojen säädösten takia.”
Omaa työtä, mutta myös omaa vapaa-aikaa, täytyy kunnioittaa
Englund uskoo, että maaseudulla olisi paljon enemmän mahdollisuuksia yhteistyöhön yrittäjien kesken, mutta vanhat tavat istuvat tiukkaan. Vanhemmat yrittäjät saattavat jopa pelätä nuoria yrittäjiä ja uusia tuulia, joita he mukanaan tuovat.
”Oman saaren yrittäjät ja Porvoon Posintra-yrityshautomo ovat olleet minulle tärkeä apu ja mahdollisuus verkostoitua. Kaikki verkostoituminen on kuitenkin pois omasta vapaa-ajasta, joka on hankala yhtälö varsinkin perheelliselle yrittäjälle.”
Apua voisi Englundin mielestä olla esimerkiksi yrityslomittajista muillekin kuin maatalousyrittäjille. Oman hyvinvoinnin lisäksi se mahdollistaisi muun muassa lisäkouluttautumisen.
Tullan mielestä tärkeää on löytää mielekäs tapa tehdä itse. Toimeentulo itselle ja työntekijöille on yritystoiminnan idea, ei rikastuminen.
”Oman työn arvostus ja asiakkaan arvostus on keskiössä. Pienellä paikkakunnalla kun puskaradio on paras markkinointikeino.”
Siinä Tulla onkin onnistunut hyvin, sillä pieni yritys on kasvanut joka vuosi ja mukana toiminnassa on jo toinen vakituinen työntekijäkin.
Tekstin on kirjoittanut Ellinoora Havaste.
Katso Erika Englundin (Söderby-Boden Oy Ab / Islandriddles, Porvoo) puheenvuoron Brahea-keskuksen Youtube-kanavalta.
Katso Topi Tullan (Tiiholan TOKA Ky, Kangasniemi) puheenvuoro Brahea-keskuksen Youtube-kanavalta.
Lisätietoa
-
Valtari, Heidi
Erityisasiantuntija, Osaaminen ja työllisyys -verkosto (OTE) / Turun yliopiston Brahea-keskus
Email address: etunimi.sukunimi@utu.fiPhone number: +358 (0)40 048 7160 -
Rutanen, Juha
Erityisasiantuntija, Osaaminen ja työllisyys -verkosto (OTE) / Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
Email address: etunimi.sukunimi@helsinki.fiPhone number: +358 (0)40 573 7568Luontoyrittäjyys, Green Care, luonnontuoteala ja luonnonvarat.
-
Koski, Eero
Erityisasiantuntija, maaseutupolitiikan Osaaminen- ja työllisyys OTE -verkosto / opetus- ja kulttuuriministeriö
Email address: etunumi.sukunimi@minedu.fiPhone number: 050 3585 493